La gestió del residu tèxtil a través del programa Roba Amiga ha permès crear 30 llocs de treball a les províncies de Girona en la primera meitat de l’any
Des d’ADAD L’Encant hem recollit en total 704.876 quilos de roba en els municipis de Girona que gestionem a través dels contenidors taronges de Roba Amiga. Aquesta xifra ha permès generar ocupació per fomentar la inserció sociolaboral de persones que es troben en situació de vulnerabilitat social.
En concret, a la província de Girona s’han aconseguit creat 30 llocs de treball per a persones que segueixen un itinerari d’inserció laboral.
L’entitat ADAD L’Encant hem aconseguit aquesta quantitat extraordinària de roba a través dels 421 contenidors de Roba Amiga que gestionem als municipis de la província de Girona. Pel que fa als municipis, hem gestionat contenidors i punts de recollida en 105 localitats de Girona.
Aquesta fita suposa un impacte molt positiu per a la generació d’oportunitats laborals a través d’activitats relacionades amb la gestió integral dels residus i l’economia circular.
Impacte mediambiental positiu
La gestió del residu tèxtil durant el 2023 ha evitat l’emissió d’un total de 5.822 tones de CO2 a l’atmosfera – càlcul fet a través de ECO-TLC–, però el valor del projecte d’ADAD L’Encant va més enllà de l’impacte positiu en el medi ambient.
Ocupació per la inserció sociolaboral
El gest de dipositar la roba als contenidors taronges ha generat un total de 30 llocs de treball d’inserció per a persones en situació de vulnerabilitat social dels municipis amb què col·laborem, una xifra que valorem molt positivament des de l’entitat.
El valor diferencial del projecte és que en cada una d’aquestes fases hi treballen persones que es troben en situació de vulnerabilitat social. Aquestes persones es troben en un itinerari d’inserció sociolaboral i tenen l’oportunitat d’accedir a una feina temporal. Els contractes d’inserció són contractes estables (amb una durada de mínim de 6 mesos), regulats per la Llei d’Empreses d’Inserció, i permeten a la persona recuperar o adquirir hàbits laborals, així com especialitzar-se en un ofici per accedir a un lloc de feina al mercat ordinari. Un cop la persona treballadora dona el salt a l’empresa ordinària, el seu lloc de feina és ocupat per una altra persona en situació de vulnerabilitat social que inicia un nou itinerari d’inserció.
Aquests resultats ens animen, un any més, a seguir treballant per un model d’economia circular i social en què la gestió del residu tèxtil suposa una gran oportunitat de creació de llocs de treball per la inserció sociolaboral a la zona.