La recollida de roba a la comarca del Gironès ara també en el servei porta a porta 

El consell comarcal del Gironès impulsa aquesta tipologia de recollida a 15 municipis de la comarca a través del Programa Roba Amiga, gestionat per Solidança. 

El servei de recollida de voluminosos porta a porta als municipis del Gironès, que funciona des del 2021, enguany incorpora la recollida de residu tèxtil, amb un mínim de tres bosses per habitatge, i andròmines que la ciutadania podrà dipositar a l’entrada del seu habitatge amb l’objectiu de donar-li una correcta gestió i reciclatge.  

Aquest setembre, s’incorpora la recollida de nous residus com el tèxtil i les andròmines (joguines, llibres, estris de cuina i decoració) el al servei de recollida municipal de mobles i residus voluminosos a la comarca del Gironès, per tal de seguir fomentant una millor gestió de residus als municipis participants. 

El fet d’afegir més residus a la recollida porta a porta garanteix a la ciutadania més facilitats per dipositar els seus residus, així com a l’Ajuntament per a garantir una correcta gestió d’aquests. 

En el cas dels tèxtils es demana dipositar-los a partir de tres bosses, així com es comuniquen diferents instruccions de com deixar la roba: en una bossa tancada, neta i doblegada (en la mesura que es pugui) i en el cas del calçat, que estigui lligat. D’aquesta manera es garanteix que el residu tèxtil no es deteriori en la seva recollida i poder donar-li una bona gestió i reutilització.  

El tèxtil que es pot deixar inclou roba, calçat, complements i roba de la llar  i es garanteix la seva correcta gestió a través del Programa Roba Amiga, gestionat per Solidança Treball. La roba recollida es classifica per tal de potenciar la seva reutilització i fomentar l’economia circular i, per tancar el cercle, es posa a la venda a la xarxa de botigues promogudes per l’entitat com la botiga de segona mà de l’Encant de Salt, on també es poden trobar els mobles i andròmines recuperats, i la xarxa de botigues Roba Amiga Girona i Solidança/roba Amiga a les províncies de Girona i Barcelona. 

Aquest servei funciona mitjançant sol·licitud prèvia i només està vigent a 15 municipis dels 27 que formen part de la comarca. Per sol·licitar-ho, cal trucar a l’Ajuntament corresponent, que donarà les instruccions pertinents a la persona sol·licitant, així també ho poden per a través del web www.elgirones.cat

Els municipis que realitzen actualment aquest servei són: Aiguaviva, Bescanó nucli, Bescanó urbanitzacions, Bordils, Canet d’Adri, Campllong, Cervià de Ter, Flaçà, Fornells de la Selva, Juià, Llambilles, Quart, Sant Andreu Salou, Sant Joan de Mollet, Sant Julià de Ramis i Viladasens.  

“Continuem treballant amb el propòsit de crear un futur social i sostenible, millorant la qualitat ambiental del gironès i fomentant la inserció laboral de persones en risc d’exclusió.” 

Fem balanç del servei de recollida  de voluminosos d’enguany 

En el seu tercer any de funcionament amb el model porta a porta gestionat per l’entitat social Solidança, conclou amb resultats que superen amb èxit els resultats anteriors. 

Més de 262.000 kg de mobles i trastos vells recollits amb un 5% de reutilització en el període de setembre de 2023 a juliol de 2024, amb el model de recollida porta a porta implementat a 15 municipis de la comarca. 

Es tracta d’una modalitat puntera en la recollida de voluminosos a la porta del mateix domicili, amb l’incentiu de concertar prèviament una cita, de manera que s’incrementa la preservació dels mobles en bon estat per promoure a la seva reutilització. 

Després  de tres anys de servei, el programa ha recollit fins a 852.312 kg d’aquests residus. Al 13% d’aquests, és a dir, 106.958 kg, se’ls ha aplicat un tractament de preparació per a la seva reutilització i, per tant, són objectes que, tot i haver esdevingut residu, se’ls ha tornat a donar una nova vida. D’altra banda, 280.923 kg dels residus totals, és a dir, el 33%, s’han destinat al reciclatge.  

Aquesta gestió suposa un total de 450 tones de CO₂ estalviats a l’atmosfera gràcies a la seva correcta gestió i a la seva reutilització.  

L’impacte social del projecte 

Enguany, el projecte ha superat amb èxit els propòsits marcats al seu inici, a més, aquest nou model de recollida ha permès la creació de 3 nous llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social, contribuint així a promoure l’economia circular i social a la comarca. 

L’aposta per gestionar aquest servei a través d’una entitat social com Solidança promou la creació de nous llocs de treball reservats per a persones en situació de vulnerabilitat social que inicien un itinerari d’inserció sociolaboral amb l’entitat. Aquest itinerari consisteix en l’acompanyament en el procés durant la seva contractació amb l’objectiu de promoure la inserció laboral al mercat ordinari d’aquests col·lectius, i que noves persones puguin accedir a aquests llocs de treball d’inserció per iniciar un nou itinerari.  

Aquests llocs de treball es veuen reflectits directament en el servei, així com indirectament en el procés de preparació per a la reutilització dels residus i en el procés de venda a la botiga l’Encant de Salt, un espai dinàmic de venda de productes de segona mà que, alhora, emplaça tallers i formacions que fomenten la prevenció de residus de manera lúdica i educativa. 

Donem una nova vida a la roba i mobles a través de la segona mà 

A les botigues de L’Encant de Salt i Roba Amiga Girona oferim productes de segona mà que fomenten una tendència de consum sostenible i conscient amb el medi ambient i amb les persones. A través de l’aprofitament, la reutilització i la revaloració del residu tèxtil posen a la venda roba amb un doble impacte positiu: ambiental i social. 

Convertim el residu en recurs, fem economia circular