L’activitat principal d’ADAD es centra en la gestió del residu tèxtil a través del Programa Roba Amiga amb l’objectiu de millorar la gestió integral del residu tèxtil i la comercialització de la roba de segona mà, facilitant així la contractació de persones en situació de vulnerabilitat social i reduint a la vegada el volum de residus municipals que s’envien a l’abocador.
Roba Amiga és un projecte transparent, professional i eficaç format per diverses empreses d’inserció de Catalunya, sota el lema “La teva roba crea llocs de treball. Fem-la útil”
Quin és el recorregut de la roba?
![](https://adadlencant.cat/wp-content/uploads/2025/01/image.png)
👕♻ A ADAD recollim la roba dels contenidors i la portem a la nostra planta de Preparació per la Reutilització del tèxtil. Aquí el nostre equip fa una selecció i classificació de la roba segons la tipologia i qualitat.
➡ En aquest punt, la roba pot tenir diferents destins, com la reutilització, el reciclatge o el rebuig.
❓ Però com torna a la ciutadania?
👖 Per una banda, facilitem als Serveis Socials uns xecs gratuïts perquè famílies en situació de pobresa material puguin bescanviar-los per roba, mobles o electrodomèstics a les nostres botigues.
🛍 Una altra manera és la venda de la roba de segona mà a les botigues de Solidança / Roba Amiga des d’on allarguem la vida útil de la roba i li donem circularitat.
👥 Durant tota aquesta activitat, generem llocs de treball d’inserció sociolaboral per a persones en situació de vulnerabilitat social, que reben formació i acompanyament en un itinerari d’inserció amb la nostra entitat.
🔄👚Amb la quantitat de roba que es produeix diàriament és important saber fer una bona gestió per evitar generar residus innecessaris.
Recomanacions per donar la teva roba
1. Què puc portar en els contenidors?
Qualsevol producte tèxtil en bon estat:
- Roba de vestir
- Roba de la llar (llençols, tovalloles, etc.)
- Sabates, bolsos, cinturons…
2. Com ho he de fer?
La roba s’ha de rentar, plegar i dipositar-la en una bossa tancada dins dels contenidors.
Les sabates aparellades, lligant-les pels cordons o bé amb cinta i dins d’una bossa.
Altres elements com cinturons i bolsos intentar que quedin el màxim compacte possible.
3. Què no s’hi ha de llançar?
Evita posar-hi roba bruta o estripada, i tingues cura que no se’t colin restes de menjar o pintures.
![](https://images.gestionaweb.cat/0863/img-175-120/31674-pregunta1.png)
![](https://images.gestionaweb.cat/0863/img-175-120/31674-pregunta2.png)
![](https://images.gestionaweb.cat/0863/img-175-120/31674-pregunta3.png)
El contenidor taronja
![](https://adadlencant.cat/wp-content/uploads/2025/01/image-1-1024x768.png)
El contenidor taronja és l’element clau per la recollida del residu tèxtil.
L’objectiu de la Cooperativa Roba Amiga és continuar ampliant el nombre de contenidors a Catalunya i que passi a ser un element més del paisatge dels nostres municipis. El contenidor de Roba Amiga és fàcilment reconeixible gràcies el seu color taronja i serveix com a punt d’informació pels ciutadans que volen dipositar les seves bosses de roba, ja que a través del seu infograma s’orienta a les persones de com i què pot anar en el seu interior, a més a més d’explicar quin serà l’objectiu de les donacions i els seus destins.
El disseny dels contenidors taronges està en constant modificacions per continuar millorant la seva seguretat i funcionalitat sempre seguint criteris d’Ecodesign.