ADAD l'Encant

Celebrem una diada sostenible aquest Sant Jordi! 

Avui és Sant Jordi, la festa de la rosa i el llibre més bonica i tradicional que se celebra a Catalunya. Aquesta Diada és considerada també una gran festa del llibre on els autors viatgen a les ciutats i pobles a signar els seus llibres. A part, segons fonts oficials, més de 6 milions de roses es regalen cada any a Sant Jordi i és que tothom vol participar d’aquesta festa marcada a foc al calendari. 
 
Amb aquestes xifres de consum, no és d’estranyar que la diada de Sant Jordi també deixi una important empremta sobre el Planeta. És per això que des de Solidança volem fer unes recomanacions a l’hora d’adquirir les roses per gaudir d’aquesta Diada sense que la festa la pagui el medi ambient. 
 
– Fugim de les compres impulsives. Planificar què comprar i a qui regalem. 
– Preferir les roses de producció local i segell de sostenibilitat. A Catalunya existeix un segell de “Circuit curt” de la @gencat. Només el 4% de les roses que es venen per Sant Jordi provenen de Catalunya. 
– Si les roses són d’importació, assegureu-vos que tenen certificació “Green Label” que indica que s’han fet servir mètodes agrícoles sostenibles i són responsables socials i mediambientalment. 
– Rebutjar els embolcalls i les cintes de plàstic. 
– Participar de tallers de Cercle Zero on podeu fer roses amb materials reciclats. 
 
Els llibres és un altre tema. Els autors i autores aprofiten aquesta festa per presentar les novetats i els carrers s’omplen d’editorials disposades a vendre un munt de llibres. 
 
A l’hora d’escollir llibres està bé fer-ho pel contingut i sempre és bo escollir temàtiques mediambientals, però també hi ha editorials que miren pel Planeta a l’hora d’imprimir i distribuir els llibres. Abans de comprar el llibre consulta els codis ètics i mediambientals de les editorials i assegura’t de: 
 
– Que els llibres estiguin impresos amb paper provinent de boscos sostenibles i de tenir la certesa de què el paper que s’utilitza és certificat i no perd la traçabilitat. 
– Si està imprès localment, ens assegurem que les tintes usades compleix amb la normativa europea que prohibeix l’ús de tintes cancerígenes, mutagèniques i tòxiques. Assegura’t que les tintes siguin d’origen mineral i vegetal. 
– Que l’editorial contribueixi amb l’economia local i la millora social proper a les impremtes. 
– Que redueixin l’ús de plàstics o, si més no, que tinguin plans per substituir els plàstics per films compostables i biodegradables. 
– Que facin ús de materials reciclats per la producció dels llibres. 
 
Gaudeix del Sant Jordi d’una manera més conscient i sostenible. 
 
Bona Diada.